Kada pomenemo pojam rekvizit ili rekvizita,pomislimo uglavnom na nesto sto ima veze sa sportom i razonodom,tako je u danasnje vreme ali nije uvek tako bilo. Na ovoj stranici smo da razbijemo tu famu o rekvizitima.

Podjimo od nastanka pojma rekvizita pa cemo se vratiti u moderno doba,naime za vreme renesanse male pozorisne trupe putujuci po Evropi od grada do grada,drzavice do drzavice funkcionisale su kao kooperativne skupine gde je svako imao odredjeno zanimanje van scene. Neko je bio nosac,neko je cistio a neko je kuvao.Funkcionisali su tako sto su delili sredstva i novac dobijen koriscenjem tih sredstava.

U ta sredstva su spadali kostimi koje su sami sili i smisljali,nalazili na razne nacine,kad ih niko ne vidi pozajmljivali itd. Takodje im je za potrebe nastupa bilo potrebno i oruzije jer kako bi obicnom svetu docarali slavu pobede u nekoj bitci. Bio im je potreban i namestaj ili neka hrana u zavisnosti od toga sta su zeleli da docaraju. Posto su bili putujuce druzine trudili su se da nose sto manje tereta sa sobom,sami su izradjivali i odrzavali sve sto su imali i to su smatrali i nazivali zajednickim vlasnistvom. Kasnije u upotrebu ulaze izrazi kao sto su; scensko oruzije ili rekvizita.

Posto su oni tu svojinu nazivali kod nas kazemo svojina a na Engleskom;property,tako je i nastala skracenica prop iliti kod nas rekvizit.

rekvizitPrve poznate rekvizite su bile Grcke stilizovane maske koje su se drzale u ruci i koristile u Grckom teatru i koje su postale univerzalni simbol teatra danas,to su one dve maske od kojih se jedna smeje a druga place. Dakle rekvizit je objekat ili stvar koju koriste glumci na sceni,postoje dve vrste rekvizita; rucna rekvizita i scenska rekvizita.

Sta je to rucna rekvizita,to je sve ono sto staje u ruku ili je takvih gabarita i dimenzija da glumac sam moze sa njom da rukuje. Na primer;puska,sekira,lopta,jakna ili neki odevni predmet koji se ne vezuje za kostim,hrana ili neki alat, vestacke noge,glava,treca ruka na primer.

Scenska rekvizita je sve ono sto se vezuje za samu scenu tipa fotelje ili nekoh delova same scenografije kojima glumci rukuju da bi docarali neku scenu,scenski rekviziti mogu najcesce biti;merdevine,komad namestaja,vrata,ograda itd.

Zelite dzinovski cekic?  Mozda sargarepu od metar?  Usoljenu haringu da nekog lupite po glavi?  Ili vam vise odgovara kubura?  Sablja mozda?  Sve sto pozelite mi pravimo.