PospankoMaska-Nemacki preko latinskog-mascus-masca jednako duh ili krinka,obrazina je prekrivka za lice,glavu ili celo telo. Na pocetku u upotrebi u lovackim kultovima drevnih drustava,takodje i kao zastita pri susretu sa bozanstvom prilikom paganskih obreda kao i za prikazivanje samog bozanstva.

Kod brojnih neevropskih drustava kao i u evropskim,maske su ceste u muskim drustvima i savezima. Obicaji sa maskama cesti su u prelaznim periodima tipa sa zime na prolece,nekad cisto religijski a danas pretezno sa drustveno-kritickom ili zabavnom namenom u karnevalskim dogadjajima.

Sakralnog su porekla takodje u starogrckom i Japanskom teatru ali i u Italijanskoj Komedi del arte,u savremenom pozoristu izrazito glumacko i stilsko sredstvo.

Tokom srednjevekovnog perioda zbog verske represije u Italiji,ljudi su smatrali da je sloboda izrazavanja ogranicena iza maske. Svako je mogao da ima drugaciji identitet i da se bez straha spoji sa bilo kojim aspektom drustva. One plene paznju posmatraca a svojim izgledom pokazuju snagu i moc. Njima se moglo zavesti,zavarati,sakriti ili javno ismevati i rugati,imale su i dan danas imaju snaznu ulogu u pozoristu i pantomimi.

Neke od najpoznatijih maski kroz istoriju su svakako Venecijanska maska i samurajska maska,tako iste a totalno suprotne. Za razliku od samurajske maske koja je sluzila u svrhu zastite borcevog lica u okrsaju i zastrasivanja neprijatelja,Venecijanska maska ima mnogo dublju konotaciju.

Maske u Veneciji igrale su vaznu ulogu u svakodnevnom zivotu stoga su doneta stroga pravila o njihovom koriscenju. Na pocetku javno nosenje maski van karnevala je bilo zabranjeno,osim iskljucivog prava plemstva koje ih je moglo nositi na privatnim zabavama. Nesto kasnije zakoni su se promenili,osim posta maske su se mogle nositi tokom cele godine. Maske su se nosile svuda,postojala su jaka rivalstva medju korisnicima i proizvodjacima,ko ce nositi a ko izraditi kvalitetniju masku. Hedonisticko,nemoralno i ekstravagantno ponasanje u Veneciji trajalo je sve do zabrane Napoleona,koji je zabranio nosenje maski i javno i privatno. Nakon zabrane maske su polako bledele iz svesti stanovnika Venecije ali i Evrope.

Posle skoro dva veka pocelo je ponovno radjanje u zelji da se tradicija i izrada maski  obnovi. Otkrivanjem kako ih napraviti otkrivamo i znacaj maski u istoriji.

Uvek je postojala i postojace strast za preobrazajem,promenom identiteta slobodom koju pruza taj mracan izvor zelja-maska.

Pozorisne,filmske,televizijske ali i maske za posebne namene poput maskenbala ili cak maskara,karnevala i raznih drugih svetkovina izradjujemo samo za vase oci.